Het heeft lang geduurd voor ik de stap kon zetten iets van deze begraafplaats te delen, in 2011 bezocht ik deze met mijn (inmiddels overleden) beste vriend. Voor hem een emotioneel bezoek omdat een groot deel van zijn familie hier begraven lag. Het gesprek kwam op wat hij zelf zou willen, wetende dat zijn dood niet heel lang meer zou duren. Hij was er overduidelijk in, voor hem geen graf waar zijn dierbaren konden rouwen. Het oude verdriet was bijna tastbaar aanwezig. Ik heb op deze begraafplaats niet veel gefotografeerd, soms voelt het of er een rem op staat. Dit was zo’n dag.

Over de Begraafplaats
De nieuwe begraafplaats van Oosterbeek, die in 1899 in gebruik is genomen, doet nog steeds als zodanig dienst. Op de begraafplaats zijn nog vele graven uit de begintijd behouden gebleven, waaronder van veel prominente Oosterbekers en of graven met markante monumenten. Op deze begraafplaats is een aparte ruimte ingericht waar gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog zijn begraven. Het betreft hier zowel burger- en militaire slachtoffers. De diversiteit van graven uit de verschillende tijdvakken in combinatie met majestueuze coniferenlanen, welke de nationale monumentenstatus bezitten, vormt het karakter van deze begraafplaats.
(Bron Gemeente Renkum)