Tijdens een bijzonder dagje wees mijn metgezel voor de dag (met wie ik in 2011 de begraafplaats aan de Fangmanweg in Oosterbeek bezocht) mij op dit kleine, oude kerkhofje. Het jammere van een klein kerkhof als deze is dat het lastig is de sfeer goed te vangen. Ik heb helaas maar weinig foto’s gemaakt.

Over de Begraafplaats
De oude St. Nicolaaskerk bevind zich aan de rand van Ellecom. Het huidige kerkgebouw met de tufstenen toren stamt uit de 12e eeuw, terwijl het laatgotische koor uit de 16e eeuw stamt en het eenbeukige schip uit de 19e eeuw.

In en om de kerk zijn eeuwenlang mensen begraven, op het kerkhof (ook wel de friedhof genoemd) zijn enkele eenzame grafstenen te vinden. In het interieur van de kerk (die ik helaas niet bezocht heb) zijn de indrukwekkende rouwborden van de grafelijke families Van Reede en Bentinck van Middachten te vinden, evenals de gravenbank die nog steeds in eigendom bij Middachten berust.

Tot mijn grote verrassing ontdekte ik in 2021 een uitgebreid stuk achtergrond informatie over deze begraafplaats op de website Dodenakkers.

Officieel heette de begraafplaats ‘Vereeniging der begraafplaats voor de ingezetenen der dorpen Ellecom en De Steeg’. De vereniging werd bestuurd door drie commissarissen. De statuten van de vereniging werden gepubliceerd in de Nederlandsche Staatscourant van 4 januari 1875.

Bron Dodenakkers
Advertentie