Er zijn soms momenten wanneer ik op een begraafplaats rondloop en het me voor mijn gevoel niet lukt de juiste sfeer te vangen, alsof elke poging iets vast te leggen weerkaatst in een één dimensionale afbeelding. Deze middag was ook zo’n moment, wat zeker mee zal spelen is het feit dat ik destijds nog niet zoveel ervaring had. Dus wellicht is het een goed moment deze begraafplaats nog eens te bezoeken nu ik wat meer ervaring heb.

Over de Begraafplaats
Dit kleine kerkhof bezocht ik tijdens een middag ‘lokale’ begraafplaatsen bezoeken. In de kadastrale gegevens is deze begraafplaats terug te vinden als geregistreerd in 1842 (ten tijde van de invoering van kadastrale gegevens). Destijds werd het genoemd als tenaamstelling op de burgelijke gemeente en tot in de 19e eeuw bleef het een algemene begraafplaats.

Het kerkhof werd in 1887 vergroot, nadat er een stuk grond was aangekocht van Maria Catharina Koppens (door de Rooms Katholieke gemeente). Een ruiling resulteerde erin dat het kerkhof (dat aansloot aan de kerk) katholiek werd. De gemeente richtte zelf een aansluitend stuk in tot algemene begraafplaats, het oude lijkenhuisje werd afgebroken en vervangen door een nieuwe met twee ingangen tussen beide begraafplaatsen in. Rond 1918 werden zowel het kerkhof als de toren en klokken door de gemeente overgedragen aan de Rooms Katholieke kerk. Wel werd in de overname akte opgenomen dat er een afzonderlijk deel van zowel het lijkenhuisje als kerkhof beschikbaar moest blijven voor niet Katholieken.
(Bron:  Op den Rosheuvel)

Advertentie