Een klein, intiem kerkhof als deze kan soms lastig zijn om goed vast te leggen. Althans voor iemand als ik, ik ben namelijk niet echt een overzichtsfotograaf en de details die mij opvallen zijn niet altijd degene met cultuur historische waarde. Gelukkig zag ik nadat ik op zoek ging naar informatie over dit kerkhof dat ik toch wel enkele oude details vast heb weten te leggen.

Over de Begraafplaats
Deze van oorsprong middeleeuws Rooms Katholieke begraafplaats met bakstenen ommuring (mogelijk aangelegd in de 16e eeuw maar vernieuwd in 1754) had tot 1911 de kerk van Maarheeze op het midden van het kerkhof. Op het kerkhof zijn een aantal grafzerken te vinden van de eerste kwart 20e eeuw. Helaas zijn een viertal natuurstenen kruizen verdwenen, waardoor enkele graven uit 1571, 1580, 1610 en 1681 verdwenen zijn. Eerder al waren er ook al twee historische grafkruizen verdwenen, het enige dat overgebleven is zijn foto’s die destijds werden genomen door Heemkundekring Budel en Cranendonck. Overigens werd in 2008 het oudste kruis in stukken teruggevonden, wat ermee gebeurd is is mij onbekend.

Er staat een kleine Calvariegroep op gemetselde bakstenen sokkel, met daarin gebeeldhoude graflegging omgeven door engelenkopjes, en een eenvoudig knekelhuis onder zadeldak met jaartalsteen, uit 1874 vermoedelijk.
Het besef van de cultuur historische waarde is gelukkig gaandeweg ingedaald, zo is de kerkhofmuur gerestaureerd, zijn de berken langs de Hoge Weg vervangen voor leilinden en werd het asfalt vervangen door klinkerbestrating.
(Bron Erfgoedgeowiki)

Advertentie