De enorme veelzijdigheid van deze begraafplaats wist me te vangen, natuurlijk zijn de oude graven sprekend maar juist ook de veelzijdigheid in mogelijkheden die er vandaag de dag geboden worden spraken mij aan. Er wordt ruimte geboden voor individuele invullingen, dat uit zich in bijzondere graven zoals een mozaïek bankje, een paar hangers in een boom, abstracte vormen als gedenksteen. En dan heb ik nog maar een klein gedeelte van deze bijzondere begraafplaats bekeken.

Over de Begraafplaats
De begraafplaats werd in 1873 gestart toen de gemeente Arnhem besloot om buiten de stadsgrenzen een nieuw grafveld in te richten (maar de bevolking voelde weinig voor dit plan).
Tot dan toe werd gebruikgemaakt van de begraafplaats “Onder den Linden”. In 1864 werd het joodse deel van de begraafplaats aangelegd maar pas in 1876 vond de eerste begrafenis plaats. In 1934 werd er een nieuw gedeelte aan de andere zijde van de weg toegevoegd, naar ontwerp van Dhr. Meier, die het grondplan vormgaf als een “vlinder met uitgeslagen vleugels”.De naam Moscowa is afgeleid van een nabij gelegen ontginningsboerderij die in 1847 werd gebouwd door Hendrik Jacob Carel Jan baron van Heeckeren van Enghuizen, die tevens het landgoed Sonsbeek kocht in 1821. Het was een gewoonte van Jacob om zijn boerderijen te vernoemen naar veldtochten die hij in Franse dienst meegemaakt had.

Vroeger stond op de begraafplaats een lokaal voor schijndoden, er gingen gruwelijke verhalen rond over levend begraven worden. Enerzijds werd gecontroleerd of de overledene wel echt dood was door een spiegeltje of veertje bij de mond te houden, in het schijndodenhuis was een ingenieus alarmbellen systeem. Bij beweging gingen de bellen af en werden de grafdelvers erop gewezen dat ze te vroeg waren.

Moscowa kent als een van de weinige begraafplaatsen in Nederland een mausoleum, dat centraal in het oude gedeelte gebouwd is. Het mausoleum behoort toe aan de familie van Wageningen-Romein en is gebouwd uit hardsteen in 1895 of 1905. Het wordt gekenmerkt door classicistische invloeden: de originele deuren zijn vervangen, maar het hekwerk met palmetmotieven staat er anno 2009 nog steeds.
(Bronnen: Wikipedia & Website Moscowa)