Een heerlijk zomerse dag, een tikkeltje warm soms in de zon, maar zo onder de bomen was het heerlijk dwalen op deze bijzondere begraafplaats. Het blijft altijd jammer om te zien dat zoveel graven in de loop der tijd vervagen, bijzonder is wel om te zien dat vrijwilligers hier zo hard werken aan herstel van de historische graven, veelal met monumentale status.

Over de Begraafplaats
De Begraafplaats van de Sint-Catharinakerk, ook Catharinakerkhof genoemd, is een rooms-katholieke begraafplaats aan de Zwembadweg in Eindhoven. Op het ommuurde terrein bevinden zich ongeveer 1600 graven, waaronder een aantal van vooraanstaande Eindhovense families. Direct achter de ingang ligt een laan, die leidt naar een calvarieberg met een kruisbeeld. Langs de laan liggen grafmonumenten waarvan enkele op de lijst van rijksmonumenten staan, evenals het poortgebouw van de begraafplaats.

De begraafplaats werd officieel op 8 juli 1877 geopend als parochieel kerkhof van de Sint-Catharinakerk. De eerste daadwerkelijke begrafenis vond op 28 juli 1877 plaats. Oorspronkelijk bevond het kerkhof van de middeleeuwse Sint-Catharinakerk zich direct rond dat kerkgebouw. Halverwege de negentiende eeuw leidden concrete plannen voor sloop van de middeleeuwse kerk en bouw van de huidige, neogotische Catharinakerk ertoe dat tussen 1857 en 1877 een kerkhof aan de Raffeissenstraat in gebruik werd genomen. In 1877 werd de huidige begraafplaats aan de Zwembadweg in gebruik genomen. Tot 1916 was het kerkhof nog omgeven door een gracht, maar in dat jaar werd die gedempt en vervangen door een muur.

Sinds 1987 is de begraafplaats niet meer verbonden aan de parochie, maar wordt ze beheerd door een stichting en grotendeels door vrijwilligers onderhouden. Meer informatie over deze begraafplaats is te vinden op de website Sint Catharinakerkhof Eindhoven.

Bron Wikipedia

Advertentie