Na een middagje heerlijk dwalen samen met een mede fotografe (Restored by Darkness), waarbij we enigzins gefrustreerd waren geraakt door een kerkhof die ondanks het katholieke karakter de uitstraling van een streng calvinistische begraafplaats had, elk graf dezelfde afmeting, dezelfde steen en bar weinig persoonlijke details bij graven te vinden. Ook het gehalte oude graven viel zwaar tegen, gelukkig was er een behulpzame meneer die ons verwees naar andere begraafplaatsen in de regio die ouder waren. Deze moet ik nog uploaden, op de terugweg stopten we nog even bij Kerkhof Heeze en dat was een verademing. Zowel qua sfeer als mix tussen oude en nieuwe graven. Het zijn niet veel foto’s geworden omdat de energie enigszins op was maar er zitten wel een paar pareltjes tussen…vind ik zelf 😉

Over de Begraafplaats

Hoewel de oude kerk sinds 1827 niet meer bestaat, is er nog steeds een rustieke begraafplaats op het gehucht Kerkhof. De begraafplaats is één van de mooiste voorbeelden van een bewaard gebleven ‘kerk in de akkers’, gelegen op een natuurlijke verhoging in het landschap. Het idyllische plekje is begroeid met eerbiedwaardige oude eiken en beuken. De achtergrond wordt gevormd door enkele boerderijen. Binnen het hekwerk ligt een religieus en een wereldlijk deel. Oorspronkelijk deed alleen een klein hoekje aan de oostzijde dienst als algemene begraafplaats.

Alhoewel het kerkhof van oorsprong katholiek is, werd het door het kadaster in de jaren 1820 genoteerd als eigendom van de burgerlijke gemeente en het is nog steeds een gemeentelijke begraafplaats. Het grootste en oudste deel van de Oude Kerkhof fungeert als Nederlands-hervormde begraafplaats met centraal daarin gelegen het grote graf van Van Tuyll van Serooskerken. Een poort geeft toegang tot het grafveld, omgeven door een muurtje met daarop een gesmeed hek met scherpe ijzeren punten. Binnen het hek ligt links een zerk met alle namen en titels van de barones, die daar in 2000 werd begraven. In tegenstelling daarmee is de grafsteen in het midden van de rechthoek met alleen het opschrift ‘Baron van Tuyll van Serooskerken’. Geheel in de protestantse traditie is dit graf sober, zo niet somber; geen voornamen, data of symbolen.

Naast hedendaagse graftekens zijn er enkele graven uit de 19de en begin 20ste eeuw te zien. Op de grens van beide delen staat een oud lijkenhuisje, waar de levenden die de doden bezoeken, nu bij slecht weer kunnen schuilen.’
De beplanting op en om het Oud Kerkhof van Heeze bestaat met name uit eerbiedwaardige oude zomereiken en beuken. Het geheel dateert overwegend uit de periode 1880-1920. Op en rond het kerkhof oud en hoogopgaand geboomte van beuken en linden.
Bron Erfgoedgoedwiki

Advertentie