De enorme grootsheid van deze begraafplaats overviel me tijdens mijn eerste bezoek, er was zoveel om te zien. Waar te beginnen? Vaak vind ik het prettig om twee soms zelfs drie keer een rondje over een begraafplaats te wandelen, soms vind ik het prettig om een andere lens te gebruiken zonder voor elke foto lenzen te wisselen. Het was me direct duidelijk dat deze begraafplaats met zijn 82ha (!) er eentje is om vaker in tijd te bezoeken. Er schuilt iet surrealistisch in de grootse graven die oorspronkelijk ergens in de binnenstad een stadsbegraafplaats sierden nu te zien prijken op een grote verzamelplaats van graven. Dat is niet oneerbiedig bedoelt, het is wel hoe het voor mij voelde. Een deel van de karakteristieke sfeer is verdwenen, de graven zelf hebben natuurlijk hun eigen vibe, echter het totaalplaatje mist. Wat ergens ook wel weer mooi is dat door mijn bezoek aan deze begraafplaats duidelijk werd dat ik de structuur zoals die op oudere begraafplaatsen vaak te vinden is ben gaan waarderen. Mijn eerste bezoek aan deze begraafplaats was in 2016, de verzameling van 2017 moet ik nog uitzoeken en uploaden.

Ook als je geen fotograaf bent is deze begraafplaats zondermeer de moeite waard te bezoeken, de website van de gemeente Antwerpen heeft een korte uitleg met onder andere wandelingen per thema die er te volgen zijn.

Over de begraafplaats

Het Schoonselhof is een parkbegraafplaats. Het wordt vaak het ‘Antwerpse père-Lachaise’ genoemd vanwege de historische grafmonumenten en graven van beroemde personen. Het park is een prototype van een hedendaags begraafpark waar erfgoed en groen perfect samengaan. Tussen de bezoekers zijn dan ook minstens zoveel wandelaars die van het park en de grote verscheidenheid aan funerair erfgoed genieten als mensen die een overledene komen gedenken tegen te komen.

In 1911 kocht de stad Antwerpen, op initiatief van de Schepen van Cultuur, Frans van Kuyck, het landgoed Schoonselhof om het als begraafplaats in te richten. De officiële opening vond plaats op 1 september 1921. In 1936 werd het oude Kielkerkhof gesloten en in 1938 werden een groot aantal monumenten van deze begraafplaats overgebracht naar het Schoonselhof.

Het Schoonselhof werd ingericht als een parkbegraafplaats. Een wandeling op Schoonselhof toont een verscheidenheid aan ingerichte parken, zoals een onderhouden park met bloemperken en fraaie monumenten; een park met scheefgezakte, onleesbare en bemoste zerken en oude lindebomen; een park geflankeerd door het donker beukenbos en grafmonumenten waar ontwerpers zeer creatief te werk gingen.

In een Joods gedeelte werden grafmonumenten van de Kielbegraafplaats bijeengebracht en twee parken werden toegewezen aan de islamitische gemeenschap.

Bronnen: Wikipedia en Gemeente Antwerpen

Advertentie