Op een rustige zaterdagmiddag in het voorjaar besloten we richting Breda te rijden om deze al in 1826 aangelegde begraafplaats te bezoeken. Het is altijd prettig om te zien dat op een begraafplaats van dit formaat, waar nog altijd begraven kan worden, er nog volop oude graven te zien zijn, die zeker niet in een hele slechte staat verkeren.
Al bij binnenkomst was ik ontroerd door een aantal graftrommels, deze komen nog maar weinig voor op begraafplaatsen, soms zijn ze gerestaureerd of in een nieuw jasje gestoken maar mijn favoriet zijn toch wel de echt oude graftrommels.
Uren heb ik over deze begraafplaats kunnen dwalen, en zoals zo vaak was de eindconclusie ‘hier moeten we nog een keer naar terug’. Mijn impressie is geen grote, zeker niet in verhouding tot de enorme diversiteit aan graven en andere opties, wel heb ik het gevoel dat het me gelukt is een goed sfeerbeeld te geven. Weinig overzicht shots, dat is niet zo mijn ding, maar wel veel oog voor detail, wat dan wél weer mijn ding is.

Over de Begraafplaats
Al in 1826 wordt de Katholieke Begraafplaats Zuylen aangelegd net buiten de stad Breda, nabij het dorp Princenhage. Men wil dan geen begraafplaatsen binnen de bebouwde kom meer hebben. Inmiddels is de begraafplaats volledig omringd door de stad. Ook de Protestantse begraafplaats Haagveld wordt langs de weg van Breda naar “Haage” gelegd. Deze naam verdween later en de begraafplaats kreeg de naam “Protestantse Begraafplaats Zuilen”. In 1932 werd er een nieuwe aula aan de begraafplaats toegevoegd. Om verwarring tussen “Zuilen” en “Zuylen” te voorkomen, werd in de jaren tachtig besloten om het Protestantse deel weer Haagveld te gaan noemen zoals al in vroegere tijden het geval was. Een van de eerste notabelen die op Haagveld werd begraven was Dominee Vincent van Gogh, de Grootvader van Kunstschilder Vincent van Gogh.
Het park (tegenwoordig heet het Begraafpark Zuylen) van maar liefst 13 hectare kent een grote verscheidenheid aan mogelijkheden voor begraven en asbestemming.
Een wandeling over deze begraafplaats toont een grote diversiteit aan uitingen van genegenheid voor overledenen.

Bronnen:
Wikipedia
Zuylen

Advertentie