Kerkhof Goirke

on

Samen met een mede fotograaf (Restored by Darkness) besloten we, mede op haar advies, om een kerkhof midden in een woonwijk in Tilburg te bezoeken. De oudheid werd met name weergegeven middels de vele groen uitgeslagen en afgebrokkelde grafstenen, beschadigde beelden en ontbrekende elementen op graven. Desondanks straalde het kerkhof ook uit dat hier met liefde en zorg herinnerd werd.

De begraafplaats

In 1816 liet pastoor Matthias Stals op eigen initiatief aan de noordkant van de toenmalige schuurkerk op ’t Goirke een kerkhof aanleggen. Pas in 1829 werd opvolger pastoor Van de Ven meegedeeld dat het kerkhof mocht blijven. Tijdens diens pastoraat kwam de nieuwe kerk gereed en werd de schuurkerk gesloopt. De kerk is geschonken door de Tilburgse aannemer Petrus van Riel (1833-1905).
In 1882 werd de grond achter de kerk erbij betrokken. Zijn huidige vorm verkreeg het kerkhof in 1892. Rond 1900 verscheen het gietijzeren hekwerk en in 1904 werden hierop de beelden van Johannes de Doper, Sint Jozef en twee apocalyptische engelen geplaatst. Op het kerkhof bevinden zich ruim 1000 grafmonumenten, een aantal ervan zijn bekende Tilburgse (textiel)families, zoals De Beer, Franken, Van Roessel, Janssens, Swagemakers en Eras. In tegenstelling tot de overige begraafplaatsen in Tilburg is hier sprake van een kerkhof, omdat het al van oorsprong een ‘hof bij een kerk’ was.

Bron Wiki Midden Brabant

Advertentie

Plaats reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s