Begraafplaats Fotografie

Bijzondere impressies van rouw

Disclaimer

Met dit blog wil ik een impressie geven van wat ik waarneem op begraafplaatsen, en daarbij de kijker ruimte geven voor diens eigen blik, eigen emoties en eigen beleving.

Om de privacy van familie van overledenen te waarborgen, en uit respect voor zowel de overledene als de nabestaanden,  probeer ik namen op graven zoveel mogelijk onzichtbaar te maken of anderszins weg te houden. Dit ondanks het feit dat op openbare begraafplaatsen er geen verbod is op fotograferen, evenmin er een verbod is op publiceren van deze foto’s op internet en het fotograferen van graven niet wordt beschouwd als schending van de privacy omdat deze wet niet van toepassing is op overledenen (zie http://www.online-begraafplaatsen.nl/doelstelling.asp, bij veelgestelde vragen).
Toch kies ik persoonlijk liever voor een discrete benadering, het is namelijk op geen enkele manier mijn bedoeling te kwetsen of anderen op negatieve manier te raken met mijn foto’s. Ik wil juist graag op een liefdevolle en respectvolle manier tonen hoe door de jaren heen er uiting gegeven werd aan verdriet, afscheid en rouw. Daarnaast wil ik graag een stukje funerair erfgoed vastleggen  omdat deze steeds vaker verdwijnt zonder dat de waarde ervan erkent wordt.

Mocht het zo zijn dat ik een foto gepubliceerd heb die u liever verwijderd ziet om persoonlijke redenen neemt u dan alstublieft contact met mij op. Ik zal de foto(‘s) direct verwijderen.

Karen Nadine